Superstițiile și mămica modernă

Superstițiile și mămica modernă

-
//
13.06.2017

În avalanșa de informații pe care le aude o tânără mămică de la propria mamă, soacră sau vecina, adună un bagaj prea mare de sfaturi, care de multe ori sunt, de fapt, superstiții înrădăcinate.

Superstițiile și mămica modernă

O mămică anonimă a lăsat acest mesaj:

”Atenție, urmează o postare lungă, pentru care nu-mi voi cere scuze...

1. Punem copilul între perne de la 1-2 luni, la 4 în premergător, la 7 luni îi facem vânt să meargă. De ce? Credem că se va duce singur la toaleta sau să-și facă lăpticul? Nu! Vom alerga dupa ei urmatorii 2 ani ca dupa titirez, vor sparge și ultimul bibelou de la bunica și vor da cu capul de orice obstacol. Așa a făcut și mama cu noi? Așa a făcut! Și noi, din 4 frați, nu e unul fară probleme de coloană. Doi dintre ei operați de hernie de disc lombară respectiv cervicală. De bine ce ne a făcut, că mergeam în picioare de la 7 luni...

2. Hai să le dăm apă și ceiuț la bebeluși încă de la naștere! Că apa face bine, și ceai ne-a dat și mama! Să obișnuim copilul! Iaca am 29 ani, apa o beau în scârbă, și decât să beau o ceașcă de ceai la raceală mai bine iau un pumn de pastile. Mi-a dat mama ceai de cand mă știu! Și toată copilaria am avut probleme cu rinichii: pietre, nisip, infecții urinare. Că e tare bun ceaiul!

3. Înfofolim copilul ca să nu răcească. Cred că nu era copil mai gros îmbracat ca mine! Pneumonii, răceli, bronșite, astm! Toate le-am avut în repetate rânduri! Și câtă penicilină a trebuit să-mi administreze mama...

4. Ferim copilul de "curent" și ferim urechile de apa. M-a ferit mama de m-a zăpăcit de tot! Până la 10 ani aveam otită de câte 2-3 ori pe an.

5. Nu pune mâna, nu băga în gură, caca! Numai asta auzeam. Sunt obsedată de curățenie și de ordine. Și totuși la 8 ani am făcut hepatită. Nu că am băgat mână în gură, ci pentru că m-au forțat să mănânc ceva ce nu-mi plăcea, și mi s-a vărsat sucul gastric în ficat. Asta a fost o lecție și pentru mama.

6. Iar faptul că primeam mâncare solidă până la 6 luni, doar să gustăm din toate să le știm gustul, majoritatea avem probleme cu stomacul. Personal am gastrită și e destul de rău și dureros. Un alt prieten are deja ulcer. Poate nu neapărat în totalitate din cauza mâncării solide încă de la vârstă fragedă, dar măcar 30-40% de aici se trage.  

Lista poate continua.

In concluzie, îmi iubesc mama de mor, și îi mulțumesc că m-a crescut. Dar asta nu înseamnă că ea e atotștiutoare. Nici ea, nici soacra, nici vecina. O să fac și eu greșeli cu copilul meu, dar sper doar să nu repet greșelile ei. Chiar dacă "uite că suntem mari" nu toți suntem și sănătoși.”

Sursa: Mamaplus.MD