mamaplus

Sute de cazuri de intoxicații, înregistrate în primul semestru al anului

-
//
21.09.2023

Peste 900 de cazuri de intoxicații au fost înregistrate în primul semestru al acestui an. Cele mai multe persoane au avut de suferit din cauza consumului de medicamente, după care urmează intoxicațiile cu alcool.

mamaplus

Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Săptămânii Naționale de Prevenire a Intoxicațiilor acute de etiologie chimică, transmite RadioMoldova.

Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în primele șase luni ale acestui an, 423 de persoane s-au adresat la medic după ce s-au intoxicat cu medicamente, în fiecare al treilea caz fiind vorba despre copii. Un număr considerabil de intoxicații a fost înregistrat în urma consumului de alcool: 166 de cazuri, dintre care 53 sunt copii și adolescenți. Din cauza intoxicației cu alcool, patru persoane au decedat.

Medicamentele au provocat cele mai multe intoxicații, deoarece nu sunt păstrate sau administrate corect, susține Cristina Stâncă, medic specialist.

„Copiii sunt curioși și dacă găsesc medicamentele provoacă intoxicații accidentale. Multe cazuri au loc din cauza administrării documentelor cu scop suicidal. Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 236 de cazuri”, a afirmat Cristina Stâncă.

Oamenii spun că medicamentele trebuie plasate în locuri greu accesibile dacă în casă sunt copii.

„Le punem cât mai sus, să nu ajungă copiii”;

„Le punem într-un dulap special. Părinții trebuie să se intereseze cum se administrează medicamentele”, spun oamenii.

Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică mai arată că 358 de oameni au solicitat ajutorul medicului după ce s-au intoxicat cu pesticide, monoxid de carbon, detergenți sau vopsele, ignorând regulile de siguranță și instrucțiunile de utilizare a acestor produse.

Conform Agenției, anul trecut au fost înregistrate peste 1.900 de cazuri de intoxicații acute, care s-au soldat cu 26 de decese.