mamaplus

Tot mai mulți copii sub 14 ani folosesc produse cosmetice! Dermatologii sunt îngrijorați: ”Efecte devastatoare!”

-
//
30.01.2024

Dermatologii sunt îngrijorați că tot mai mulți copii sub 14 ani folosesc produse cosmetice nepotrivite vârstei lor, inspirați de cele mai multe ori din mediul online, scrie stirileprotv.ro.

mamaplus

Medicii spun că, în astfel de cazuri, pielea poate avea grav de suferit, iar tinerii se pot alege cu arsuri și chiar cicatrici. La nivel internațional, rețelele sociale sunt invadate cu clipuri în care copiii folosesc produse de îngrijire pentru adulți.

Astfel de materiale video devin virale imediat ce sunt postate. Rutina de curățare a tenului este explicată în detaliu.

Și la noi, de la vârste tot mai fragede, tinerii încep să folosească produse cosmetice. Alexia, acum la vârsta majoratului, recunoaște că folosește de mică produse de machiaj.

Alexia: „Undeva 12,13 ani,14 chiar am văzut la mama. Prima dată ea m-a machiat, mă pregăteam să merg la o zi onomastică și a fost prima dată când m-am simțit așa de bine.”

Bianca are doua surori, de 14 și 16 ani, experte în produse cosmetice.

Bianca: „La cosmetice cred că eu le cer cele mai multe sfaturi. Au devenit experte datorită influencerilor.”

Dermatologii îndeamnă însă la rudență. Tenul adolescenților poate avea grav de suferit dacă folosesc produse la voia întâmplării.

Alexandru Tătaru, medic dermatolog: „Cosmeticele conțin colorați, care pot fi diverși, dar absolut toți pot produce eczeme de contact, când sunt folosiți pe o piele prea tânără o irită și pot ajunge la eczeme, pe o piele adultă.”

Și în saloanele de cosmetică ajung tinere care cer să fie machiate fix ca persoanele pe care le urmăresc în mediul online, fără să țină cont de diferența de vârstă.

Adriana Hang, make-up artist: „Se vine cu poze de pe rețele de socializare, întotdeuna mi se cere un machiaj neadecvat vârstei de 14-15 ani. Cel mai mare rău le face încărcarea tenului cu produse neadecvate. Am văzut o descuamare puternică, o uscăciune a tenului foarte mare, o erupție acneică, am văzut arsuri, iar astea mi se par niște efecte devastatoarea asupra tenului pe viitor.”

Lenke Iuhos, psiholog: „Fetițele și fetele sunt foarte cochete și foarte acceptate în momentul în care își verbalizează ce fel de produse folosesc. Toate aceste componente comportamentale cumva descriu imaginea lor de sine, indiferent care sunt riscurile și care sunt costurile asupra societății.”

Specialiștii recomandă folosirea unor produse cosmetice mai puțin agresive cu pielea și testate dermatologic, însă doar începând cu vârsta de 14 ani.