mamaplus

Un băiețel, primul din lume care s-a vindecat de o formă rară și mortală de cancer. Ce spun medicii despre cazul lui

-
//
19.02.2024

Un băiețel în vârstă de 13 ani a devenit primul din lume care s-a vindecat de o formă mortală de cancer la creier.

mamaplus

Băiețelul a suferit de gliom pontin intrinsec difuz (DIPG), care este o tumoare situată în puțul (mijlocul) trunchiului cerebral.

La doar șase ani, Lucas Jemeljanova a fost diagnosticat cu gliom pontin difuz intrinsec, o tumoare cerebrală foarte rară și extrem de agresivă. Datele arată că 98% dintre cei care au avut acest tip de cancer mor în termen de cinci ani.

Micuțul a primit Everolimus, un tip de chimioterapie, care este utilizat pentru a trata cancerul de rinichi, cancerul la pancreas, cancerul mamar și cel la creier, dar care nu a fost folosit cu succes pentru a trata gliomul pontif difuz intrinsec.

Din fericire, Lucas a răspuns bine la tratament, iar tumoara a dispărut treptat. Șapte ani mai târziu, băiețelul nu mai are nicio urmă de cancer și se află oficial în remisie de cinci ani.

”Lucas a învins toate statisticele”, a declarat mediul lui, Jacques Grill, care a specificat faptul că Lucas oferă o speranță reală.

Părinții săi, Cedric și Olesja, l-au dus în Franța pe Lucas și l-au înscris în studiul BIOMEDE, care testa pontențiale medicamente noi pentru gliom pontin difuz intrinsec.

Everolimus acționează prin blocarea mTOR, o proteină care ajută celulele canceroase să se dividă, să crească și să producă noi vase de sânge.

Astfel, oprește sau încetinește creșterea cancerului prin împiedicarea reproducerii celulelor canceroase și prin scăderea alimentării cu sânge a celulelor tumorale.

Medicamentul este aprobat de Food and Drug Administration (FDA) ca medicament eliberat pe bază de prescripție medicală pentru a trata o serie de tipuri de cancer.

Medicii s-au temut să întrerupă tratamentul până acum un an și jumătate, când s-a dovedit că Lucas a încetat oricum să mai ia medicamentele.

Dr. Grill a declarat, conform Daily Mail: „Nu știam când să mă opresc, sau cum, pentru că nu exista nicio referință în lume”.

”Pe parcursul unei serii de scanări RMN, am văzut cum tumora a dispărut complet’, a declarat pentru AFP medicul său, Jacques Grill, șeful programului de tumori cerebrale de la centrul de oncologie Gustave Roussy din Paris.

Nu se știe încă de ce Lucas și-a revenit. Alți șapte copii din cadrul studiului au fost considerați „respondenți de lungă durată” după ce nu au avut recidive timp de trei ani de la diagnosticare, dar numai tumora lui Lucas a dispărut în totalitate.

Motivul pentru care unii copii au răspuns la medicamente, în timp ce alții nu au făcut-o, este probabil din cauza ”particularităților biologice” ale tumorilor lor, a declarat doctorul Grill.

”Tumora lui Lucas a avut o mutație extrem de rară care credem că a făcut ca celulele sale să fie mult mai sensibile la medicament”, a spus el.

Aproximativ 300 de copii pe an sunt diagnosticați cu DIPG (gliom pontin difuz intrinsec), potrivit Institutului de Cancer Dana-Farber. După diagnosticare, aceștia trăiesc în medie nouă luni.

sursa: www.a1.ro