mamaplus

Un bărbat a fost nevoit să aleagă dacă-și salvează fiul sau părinții

-
//
11.09.2023

Un bărbat a fost nevoit să aleagă dacă să-și salveze fiul de 11 ani sau părinții săi, atunci când aceștia au rămas prinși sub dărâmături după cutremurul devastator din Maroc, relatează BBC.

mamaplus

Tayeb ait Ighenbaz, un păstor de capre dintr-un sat mic din din Munții Atlas, spune că este bântuit de decizia pe care a trebuit să o ia, transmite stirileprotv.ro.

Tayeb se afla vineri seara cu soția, cei doi copii și părinții săi în mica lor casă de piatră, când a fost zguduită de cel mai mare cutremur din Maroc din ultimii 60 de ani. Acum, locuința sa este o ruină.

Printre dărâmături, el arată locul unde s-a produs tragedia. „Acolo erau. Totul s-a întâmplat atât de repede. Când s-a întâmplat cutremurul am fugit cu toții la ușă. Tatăl meu dormea și i-am strigat mamei să vină, dar ea a rămas în urmă să-l aștepte", își amintește el.

În cealaltă parte, își putea vedea doar soția și fiica. În timp ce se întorcea în clădire, Tayeb și-a găsit atât fiul, cât și părinții prinși sub moloz. A povestit că a văzut mâna fiului său ieșind printre dărâmături. Știa că trebuie să ia o decizie rapid și s-a îndreptat spre fiul lui, Adam, începând să sape cu disperare pentru a-l scoate afară.

Când s-a întors către părinții săi, care erau prinși sub o lespede mare de piatră, dar și-a dat seama că era prea târziu pentru ei.

„A trebuit să aleg între părinții mei și fiul meu. Nu mi-am putut ajuta părinții pentru că peretele a căzut peste ei. E atât de trist. Mi-am văzut părinții murind", a povestit bărbatul, printre lacrimi, în timp ce îi arată reporterului BBC câteva pete pe care le are pe blugi și despre care spune că sunt de la sângele părinților săi. Toate hainele i-au rămas printre dărâmături, în casă, și nu a mai putut să se schimbe de la cutremur.

Acum, familia locuiește cu mai multe rude corturi improvizate, aproape de fosta lor casă. Tayeb spune că toți banii lui erau în casă și că majoritatea caprelor lui au murit în urma dezastrului.

„Este ca și cum ai trăi o viață nouă. Fără părinți, fără casă, fără mâncare, fără haine. Am 50 de ani acum și trebuie să o iau de la început”, declară el, în timp ce își amintește sfaturile primite de la părinți: „Întotdeauna au spus: aveți răbdare, munciți din greu, nu renunțați niciodată”.

Fiul său, Adam, alergă și își îmbrățișează tatăl. „Tatăl meu m-a salvat de la moarte”, spune el zâmbind.

În Maroc continuă munca titanică și extrem de riscantă de a căuta printre ruine posibili supraviețuitori. La peste 60 de ore de la cutremurul devastator care a lovit satele din Munții Atlas, șansele să mai fie găsiți oameni în viață sunt tot mai mici. Autoritățile au numărat până acum peste 2100 de morți. Alte mii de persoane sunt rănite grav! În unele sate, nicio construcție nu a rămas în picioare.