mamaplus

Un pastor care a înmormântat o fetiță răpită, acuzat că a ucis-o

-
//
26.07.2023

Un pastor pensionat din SUA care a condus, în urmă cu aproape jumătate de secol, funeraliile unei fetițe în vârstă de 8 ani, care fusese răpită, a fost acuzat de uciderea acesteia, potrivit BBC.

mamaplus

Gretchen Harrington a dispărut în suburbia Marple Township din Philadelphia în dimineața zilei de 15 august 1975, în timp ce participa la o tabără religioasă de vară, transmite Digi24.ro

La începutul anului 2023, o femeie anonimă le-a spus anchetatorilor că ea crede că tatăl celei mai bune prietene a ei este vinovatul. 

David Zandstra, în vârstă de 83 de ani, este acuzat acum de crimă și răpire de minor. 

„El este cel mai mare coșmar al oricărui părinte”, le-a declarat luni reporterilor Jack Stollsteimer, procurorul districtual al comitatului Delaware. 

„A ucis această biată fetiță de opt ani pe care o cunoștea și care avea încredere în el. Și apoi, s-a comportat ca și cum ar fi fost un prieten de familie, nu doar pe timpul înmormântării ei și în perioada de după aceea, ci timp de ani de zile”. 

Interesul pentru acest caz a fost resuscitat în parte de o carte publicată anul trecut, intitulată „Tragedia Gretchen Harrington din Marple: Răpire, crimă și inocență pierdută în suburbiile din Philadelphia”. 

În 1975, Zandstra era pastor la Trinity Christian Reformed Church. Taberele religioase se desfășurau în fiecare dimineață, în incinta acesteia, iar el îi transporta apoi pe copii la o a doua biserică. 

Dar Gretchen nu a mai apărut la Biserica Reformată Presbiteriană și chiar Zandstra a fost cel care a raportat dispariția ei la poliție în acea dimineață. 

Rămășițele ei urmau să fie găsite într-o zonă împădurită din apropiere, două luni mai târziu. 

Suspectul era un prieten de familie al familiei Harrington, a ajutat la căutarea ei și chiar a condus înmormântarea copilului, au declarat unele surse pentru CBS News. 

Anchetatorii spun că Zandstra a invitat-o pe Gretchen în mașina lui după ce aceasta a dispărut din raza vizuală a răposatului ei tată, care o urmărise cum se deplasa pe drumul dinspre casa familiei. 

Un martor intervievat la scurt timp după aceea a declarat că a văzut-o pe fată vorbind cu șoferul unui vehicul asemănător cu break-ul Rambler verde al lui Zandstra. 

Însă, când a fost intervievat de poliție la momentul respectiv, pastorul a negat că ar fi văzut-o pe Gretchen în acea zi. 

În luna ianuarie a acestui an, anchetatorii au vorbit cu cea mai bună prietenă a fiicei lui Zandstra. 

Ea le-a spus că dormea adesea la ei acasă și că, la vârsta de 10 ani, s-a trezit odată că pastorul o pipăia. 

De asemenea, femeia le-a arătat polițiștilor un jurnal din 1975 în care scria: „Cred că el ar putea fi cel care a răpit-o pe Gretchen. Cred că a fost domnul Z”. 

Zandstra s-a mutat de mai multe ori, locuind în California și Texas, înainte de a fi arestat săptămâna trecută în Georgia de către poliția statului Pennsylvania, moment în care forțele de ordine spun că el a recunoscut crima. 

Suspectul este într-o închisoare locală și urmează să fie extrădat în Pennsylvania. 

Joanna Falcone Sullivan, care a scris „Tragedia Gretchen Harrington din Marple”, a declarat, pentru BBC, că ea crede că cartea sa, împreună cu coautorul Mike Mathis, au ajutat la descoperirea unor noi piste. 

Scriitoarea a spus că l-au intervievat pe Zandstra pentru carte și că acesta „părea că nu-și amintește tot ce s-a întâmplat în acea dimineață. Soția sa își amintea mult mai bine". 

„Am pus-o oarecum pe seama vârstei”, a spus Sullivan. 

Ea a adăugat: „Povestea a afectat atât de mult comunitatea. Această crimă încă apare în grupurile de cartier de pe Facebook”. 

Ofițerul căruia poliția spune că Zandstra i-a mărturisit crima a declarat luni că suspectul părea ușurat. 

„Nu știu dacă îi pare rău pentru ceea ce a făcut, dar cu siguranță și-a luat o greutate de pe umeri”, a declarat Eugene Tray. 

Într-un comunicat, familia Harrington a spus că arestarea a fost resimțită ca „un pas mai aproape de justiție”. 

„Dacă o întâlneai pe Gretchen, erai instantaneu prietenul ei. Ea emana bunătate față de toți și era dulce și blândă”, au scris aceștia. 

„Chiar și acum, când oamenii își împărtășesc amintirile despre ea, primul lucru despre care vorbesc este cât de uimitoare a fost și încă este... la doar opt ani, a avut un impact pe viață asupra celor din jurul ei”.