mamaplus

Un virus mortal se răspândește mai ușor prin Europa din cauza schimbărilor climatice

-
//
11.07.2023

Temperaturile mai ridicate transformă Europa în habitatul perfect pentru căpușele purtătoare de Febră hemoragică Crimeea-Congo (CCHF), un virus mortal care, în cele mai grave cazuri, duce la deces.

mamaplus

O boală mortală răspândită de căpușe și întâlnită de obicei în Balcani, Africa, Asia și Orientul Mijlociu s-ar putea răspândi în curând în Europa, deoarece schimbările climatice împing insectele să se deplaseze înspre nord pe continent, potrivit oamenilor de știință, transmite digi24.ro.

Experții au tras un semnal de alarmă cu privire la posibila răspândire a febrei hemoragice Crimeea-Congo, sau CCHF, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus-o pe lista celor 9 „boli prioritare”.

Lista conține bolile care, în opinia organizației, reprezintă cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice.

Avertismentele oamenilor de știință nu se referă la un viitor ipotetic, ci la ceva ce se întâmplă deja în Europa, Spania raportând deja un caz de boală mortală anul trecut.

De fapt, țara a detectat primele cazuri de CCHF în 2011 și 2016. În 2016, un bărbat a murit după ce a fost diagnosticat cu această boală în urma unei mușcături de căpușă în Spania.

Într-un interviu acordat în aprilie pentru Modern Diplomacy, Ali Mirazimi, virusolog la Institutul Karolinska din Suedia, a declarat că căpușele purtătoare ale virusului „se deplasează în sus prin Europa din cauza schimbărilor climatice, cu veri mai lungi și mai uscate”.

CCHF a fost detectată recent în Irak și Namibia, în timp ce în Pakistan două persoane ar fi murit din cauza bolii. Irakul a suferit o explozie de cazuri de CCHF anul trecut, cu un total de 212 incidente înregistrate între 1 ianuarie și 22 mai. În acest an, se estimează că au fost înregistrate deja 100 de cazuri, cu 13 decese.

Ce este CCHF

CCHF a fost detectată pentru prima dată în Crimeea în 1944, de unde își trage numele.

Este cauzată de un virus transmis de căpușe, Nairovirus, care aparține familiei Bunyaviridae. Virusul provoacă focare severe de febră hemoragică virală - cu simptome precum febră mare, dureri de cap, dureri de spate și articulare, dureri de stomac și vărsături - și are o rată de mortalitate de 10 până la 40%.

În cazurile severe, icterul, schimbările de dispoziție și percepțiile senzoriale apar, de asemenea, pe lista simptomelor cauzate de virus, potrivit OMS.

Unele animale, cum ar fi bovinele, ovinele și caprele, sunt susceptibile la acest virus. Oamenii pot contracta virusul fie fiind mușcați de o căpușă purtătoare a virusului, fie intrând în contact cu sângele sau țesuturile animalelor infectate în timpul și imediat după sacrificare. 

Din acest motiv, majoritatea cazurilor de FCHF la om au implicat lucrători din abatoare și medici veterinari. 

În cazul în care este mușcat de o căpușă infectată, perioada de incubație a virusului la om poate dura, de obicei, între 3 și 9 zile. Oamenii își pot transmite virusul între ei prin contactul cu sângele, secrețiile sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate. 

Cei care se însănătoșesc o fac în aproximativ a noua sau a zecea zi după ce s-au îmbolnăvit. Cei care cedează în urma bolii mor, în medie, în a doua săptămână de boală. 

Cum ar trebui să ne protejăm 

Vestea bună este că, în cazul în care vă îmbolnăviți de CCHF, există un tratament care s-a dovedit eficient în vindecarea bolii, medicamentul antiviral ribavirin. 

Vestea proastă este că, deși a fost dezvoltat un vaccin inactivat și este utilizat la scară mică în Europa de Est, în prezent „nu există un vaccin sigur și eficient disponibil pe scară largă pentru uz uman”, potrivit OMS. 

Dar există o mulțime de măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul de infectare și pentru a evita mușcătura de căpușă. 

Dacă vă aflați într-o zonă predispusă să aibă căpușe - cum ar fi zona rurală, parcurile cu iarbă și altele similare - purtați mâneci lungi și pantaloni lungi și, în general, haine de culoare deschisă, astfel încât să puteți detecta cu ușurință căpușele. 

Există spray-uri disponibile pentru a ucide căpușele, precum și repelenți și instrumente pentru a îndepărta căpușele în siguranță. Fiți atenți însă: dacă le îndepărtați, există riscul ca părți din corpul lor să rămână în interiorul pielii dumneavoastră. 

Persoanele care lucrează cu bovine și alte animale afectate de CCHF sunt încurajate să poarte mănuși și haine de protecție atunci când le manipulează.